Geçen Ahmet Marangi‘yle,Ender Sarachoğlu geldi oturmaya,kalibre illa ver şu işin sırrını,hadi babacım ya,ekmeğimizden ediceksin bizi falan dediler..
Kıramadım tabi..Bu diyet-miyet,şifalı-şifasız otlar sektöründe,üstad,duayen,pir diye bilinirim..
Aga neyse,işin geyik kısmını geçiyorum..Ekranlarda acayip bi sektör oluştu,şifalı otlar sektörü..Şubat ayında TR’ye henüz gelmiştim,köydeydim,ekranda bu şifalı ot sektörünün patladığını köyde gördüm..
Sabah programının birinde,Achmed Marangi diye bir zat var.Bu amcaya göre herhangi bir otun kaynatılması ve suyunun içilmesi elzem..
Bizim köydeki tüm kadın eşraf,sabahları deli gibi bu programı izleyip,sonra bizim evde,ve sırayla diğer evlerde toplanıp,otlar hakkında istişare ediyorlar,ot değişimi yapıyorlar,gördükleri yararları anlatıp kendilerinden geçiyorlar..
Achmed Marangi nasıl etkilemişse hatunları,tv izlerken başka bir aleme göçüyor bizimkiler,“emret sahip” modundalar..
Achmed Marangi:Bu otu alıyoruz,bir taşım kaynatıyoruz,çok şifalı,aç karnına içiyoruz,hoppp,ölmüyoruz hiç..
Hatunlar:Otu kaynatmak,ölmemek..
Maranki-izm diye bir inanç akımı ortaya çıkabülür,belki de çıktı.
Adam dese ki,sıçın,kurutun,sulandırın için,yaparlar..
Menemen konusuna geliyorum..
Mucize Yemek Menemen,ortak kültür,ortak payda menemen..
Nedir Menemen?
Tarihçesi:Menemen’in köklerine inildiğinde,ilk yumurtlamayla eş zamanlı olarak ortaya çıktığı söylense de,derin araştırmalarım sonucu,doktrindeki bu görüş tamamen uydurmadır..Menemen’in olmazsa olmazı domates,güney Amerika kökenli bir sebze olduğundan,yumurta ve domatesin ilk buluşması 1700’lü yılları rastlar.
Menemen’in günümüzdeki manasıyla tam olarak oluşması ise 1800’lü yılların sonlarına denk gelir..İspanyol gemicileri,Amerika’dan domatesi getirdikten sonra,gemide domatesle yumurtayı karıştırıp pişirerek,bir yemek yapmışlardır..Rotadaki bir sapmadan dolayı,İspanya yerine İngilterede karaya çıkan gemiciler,limanda,liman sahibi bir adamla karşılaşırlar ve “Hopp birader,yemek var,buyur gel” derler..O an aç olan,ve adı Sir Alex Charliston olan bu zat, “ulan yiyorm,yiyorm bişi eksik lan bunda”,diyip,kendi soyadını verdiği ve evinin arka bahçesinde,organik organik yetiştirdiği biberleri ince ince kıyıp menemene ekler..İspanyol gemiciler de,madem sen bu babayiğitliği yaptın,biberlerin adı da Charliston biberi olsun mu lan demişler..Sir Alex Charliston‘da tüm efendiğiliği,kibarlığıyla,“olsun anasını satıyım ya” demiştir..Ama menemene son şeklini veren ve meşur,literatüre geçmiş “ekmekle tavanın yüzeyinden ustaca menemeni sıyırma hareketi” biz Türkler tarafından Dünya Artistik Hareketler Mirasına hediye edilmiştir..
Menemen’in Mucizesi ve Yararları:
Aga bir düşün,bu menemeni ilk kaç yaşında yedin,şu an kaç yaşındasın ve menemeni ne sıklıkla yiyorsun..
Atatürk menemen yemiş midir?Gelmiş-geçmiş başbakanlar-bakanlar-cumhurbaşkanları?Menemen yemeyen bir üniversite öğrencisi var mıdır?
Menemen bir ortak paydadır ve menemenin zihinde yarattığı kimyasal reaksiyonlara İsviçreli bilim adamları bile “hasssiktir lan,çok yararlı bu” demiştir.
En zengini de yer,fakiri de.Doğulusu da batılısı da..
Burdan ilan ediyor ve nah şuraya yazıyorum ki,kurtuluş menemendedir..
Not:Bu yazının konusu,sevgili hocam İSMAİL KÖKÜSARI‘ya aittir.Fikri o verdi,bana yazmak düştü : )
menemen dediğin bol acılı birazda kekik attın mı? on numara doğrusu birde yanına bol limonlu üstü pul biberli maydanoz hayır diyemem doğrusu doyduktan sonra da bir bardak çay içince lezzeti ondan sonra tamamlanoıyor deneyelim o zaman hadi afiyet olsun
bende bir üniversite öğrencisiyim pişmiş dometesi ve menemeni hiç sevmem bu durumda tezin biraz çürüdü sanki hem ne gerekki domatesi pişirmek çiğ daha güzel
bide bu menemen az yağla yapılınca alt kısmı yapışır ya tavaya..menemen biter,çatal ele alınır bi güzel tavayı çizmemeye çalışılaraktan sıyrılır,artistlik sıyırma hareketi ile tavadan alınır,hOoP mideye :)Menemenin en sevdiğim kısmıdır şahsen.._=)
O kesinlikle bizim abi =)
İspanyol domatesi getirtmiş,İngiliz biberi eklemiş,tavuk yumurtlamış tamam da,işin özünü biz vermişiz, “ekmekle tavadan sıyırma hareketi” 😀
O zaman ben daha da yimem, ispanyol ingiliz yemekleri bizi bozar :/
@EmirReis: Tarihçesini çok araştırdım,önce İspanya Kraliyet Arşivine gittim,memur Cuma’ya gitmiş,az bekledim,kaynaklara ulaştım..Ardından İngiltere Kuin Elizabet Hayratı Kütüphaneye gidip Sir Alex Charliston’un günlüğünü buldum..Çok meşakatliydi,çok
Menemen ile benim ilk tanışmam öğrenci yıllarına tekabül etmektedir. Evde yapılsa da yemediğim, öğrencilik yıllarımda aç kalınca tatma fırsatı yakaladığım yapımı basit bir o kadarda enfes bir lezzettir. Velhasıl bunun bir türk yemeği olduğunu düşünüyordum, ama tarihi konusunda yazını okudukça suratımda bi “hassktr” hali almış bulunmakta.
Belkide sallıyorsun, kim bilir 🙂
Menemen,karpuzla,ımmm ayranla iyi gidebülür..
Menemen tek başına baş tacımızdır..
Herkes yapabilir,herkes yapmalı 😀
Benim pederle valide de onu bunu kaynatıp içiyorlar ama Adnan Saraçoğlu diye bir eleman var onun kitaplarından bakıyorlar. Patlıcanın baş kısmını kaynatıp suyunu içince (ıyy) hemoroide iyi geliyomuş mesela onu da yeni duydum.
Menemen karpuzla da güzel olur (hemoroidden sonra menemen karpuz hoş oldu)
Annem şu an menemen yapıo 🙂 uzun zamandır yemiodum,zira kışın menemen yemeyi sevmem ama açtık artık sezonu.maranki abimizin kitabı çok pahalı bu arada,kırıo paraları maşallah.çok satıomuş,kitapçı al illa dedi,(şifa niyetine:) )cık dedim, istemem.işte doğada ne bulursak kaynatcaz,e kalibre özetini çıkarmış kitabın,ne alcam ya?kardeşim saygılar,hem güldüm hem düşündüm okurken…