Avukatlık mı Hakim-Savcılık mı?

6
5499

avukatcubbesi_x_641317836-240x180Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra,iki ana seçenek çıkıyor karşına aga..İki ana seçenek diyorum,çünkü seçenekler bol; Avukat,Hakim-Savcı,Emniyet,Mit,Akademik Kariyer,Bakanlıklar,Hazine Avukatlığı vs vs..

Ama iki büyük seçenek vardır hep,böyle yerleşmiş kafalara.. Çevrede şöyle soran bile oluyor; “Avukatlık mı okuyodun sen?” He teyze,avukatlık okuyorum,meslek okulu mu lan bu?

Mezuniyete yakın,tüm öğrenciler bunu konuşur,giriyo musun hakimlik sınavına,çalıştın mı?

Herkesin gönlünde vardır hakimlik-savcılık..Cezbedici birşey.Karar vermek,bir insanın geleceğine dair karar vermek,vay be güce bak..

Avukatlık mesleği,zor iş,bazı avukatlara göre tam bir “amelelik”

Kötü doktor adamı canında,kötü avukat,hem canından,hem malından edermiş.Sorumluluğu büyük..

Hakimlikle Avukatlık arasında kalanların büyük çoğunluğunun aklını çelen,para mevzusudur.

Seçenek şöyledir,hakim-savcı olursun,mesleğe 2250TL’den başlarsın ya da,avukat olursun,hangi parayla başlayacağın müphemdir,ama gelirin, senin çalışmana,çevrene bağlıdır.

Gene avukatlar arasında yaygın bir söz; “Avukatlık da ilk 5 sene çalışsan da kazanamazsın,sonraki 5 sene çalıştığın kadar kazanırsın,sonraki seneler çalışmasan da kazanırsın” : )

Avukatlık mesleğini yapacakları da ikiye ayırmak gerek.Vakıf Üniversitelerinden Mezun olanlar,devlet üniversitelerinden mezun olanlar,ya da tam anlamıyla genellemeden,maddi durumu iyi olanlar,maddi durumu,sadece bir durumdan ibaret olanlar..

Sadece avukatlık ruhsatnamesi için bile,ödenmesi gereken 1400 Tl küsür para olduğunu biliyor muydun?Ya da bir avukatlık bürosu için gereken sermaye?Büro mobilyaları,kira+elektrik+kırtasiye,üst-baş vs vs..

Maddi durumu iyi olan bir mezun için bunlar sorun olmaz,karşılıksız ana-baba bursundan bunlar karşılanır..Geliri olmayan yurdum mezunu da,önce bir avukatın yanında para biriktirmeye başlar,sonra açabilirse bir büro açar..

Açmakla da bitmez büro işi.Tüm malzemelerin var ama,müşteri=müvekkil yok..Burda gene maddi durum faktörü devreye girer.Zengin bir ailenin çevresinin daha geniş olduğu aşikardır ve yeni mezun zenginimizin hazır bir müşteri potansiyeli mevcuttur.Gariban mezun,gene didinir..

Tabi bu anlattıklarım avukalıka özel değil,çoğu meslek de böyle..

Bu sebeple,devlet üniversitelerinden mezunların,hakimlik-savcılık,hazine avukatlığı gibi,garanti,sermaye gerektirmeyen alanlara yönelmeleri doğal..

İyi karar vermek gerek..İdealler.

Şu da bir gerçek ki,avukatlığı seçenin,paragöz olduğu gibi bir saptama da yok.İdealinde bir insanın avukatlık olamaz mı?Yaptığı işi iyi yapıyorsa,ve semeresini alıyorsa,bu paragöz olduğunun karinesi olamaz,olmamalı.

Ya da her,hakim-savcı olanın da,garantici olduğu yorumu yapılmamalı.Maddi durumu çok iyi olup da bu mesleği seçenler de çok.

Karar vermesi gerçekten güç.

Karar aşamasındaki herkesin,kararından sonra dememelerini temenni ederim : )

6 YORUMLAR

  1. aykut arkadaşıma katılıyorum her avukat başlarda zorluk çeker sonra ortalamanın üzerinde paralar kazanır..Ama avukatlık para için yapılmaz.Hukuk sevmekle olur ben de seviyorum Hukuku

  2. arkadaşlar ben bu sene selçuk üniversitesi hukuk fakültesini kazandım(devlet üniversitesi)
    abimin tanıdıkları var 5 yılda 2 araba 1 ev almış avukatlığa yeni başlayan birisi.avukat olup da aç kalan duymadım biraz maddi sıkıntı çekiliyor başlarda 2-3 sene kadar ama sonra aylık kazanç nerden baksanız 4-5 milyarı yer yer de 10 milyarı buluyor.bir ay hiç müşteri gelmiyor ay sonunda 1 tane müşteri geliyor 10 bin tl lik dava alıyorsun!güzel meslek ama para için hukuk seçilmez hukuk yaşam tarzıdır seveceksin ben aylık 2 bin tl kazansam da bu mseleği yapacam.idealim avukatlıktır yıllardır… amacıma yaklaştım sayılır.teşekkrler

  3. mavi kardeşim hiçbir sorunun olmaz. Hukuk okumak biraz zor çalışırsan çok eğlencelidir çalış sonrada kazan inşallah kendinde kopyalamışsın; alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak yani senin için sıkıntı yok sen derslerini çalışmaya başla bir an önce 🙂

  4. ben bir şey sormak istiyorum. bu sene liseyi kazandım tm seçmeyi düşünüyorum.ileride de hukuk okumayı istiyorum.tam olarak ayrıntılı bir araştırma yapmadım koşullarından biri de şöyle yanılmıyorsam:
    5)Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,
    benim sol kolum doğuştan dirsekten yok.
    eğer iyi bir üniversiteyi kazanırsam, savcı-hakim olursam seyahat etmemi engelleyecek herhangi bir durumum olmaz. zaten görünüşü çok da sırıtmayan myoelektrik protez kol kullanıyorum.onu kullanmasam bile çok şükür sağ ile her şeyi yapabiliyorum. yine de buna rağmen benim hukuk okumamı engelleyecek ya da okusam bile ileride işe girmemi engelleyecek bir durum olur mu? bilgi sahibi biri sorumu yanıtlarsa sevinirim. teşekkürler…

  5. İkisi de zor iş üstad -sanki kolay iş var da- , önemli olan insanlığını kaybetmemek. Hakim – Savcı olanlara adalet akademisinde nasıl bir eğitim veriyorlarsa değişiyorlar. Örnek verecek olursak, biz normalde “Bende böyle bir adamım işte” derken onların birçoğu “Bende böyle bir hakimim – savcıyım” diyor. İstisnalar kaideyi doğrular.

CEVAPLA

İnsan mısın? *