Günlük hayatta pek çok rutin yaşıyoruz,o kadar alışmışız ki bunlara,samimi olmadığını bildiğimiz halde kanıksamıyoruz..Bu yazıyı okuyorsun şu an ve eminim hayatında bir kez olsun yolculuk yapmışsındır..Yolculuk başlangıcında görevli kişi şöyle bir anons yapıyor “Hayvanoğlu Turizmin Sayın Yolcuları,seyahatinizde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür eder,yolculuğunuzun güvenli geçmesi için açık konumda olan cep telefonlarınızı vs….” diye gider bu anons..
Hah işte burada takıldığım nokta şu “sayın” sözcüğüdür..Bakalım Türk Dil Kurumu Abim bu sayın sözcüğü için ne demiş;Konuşma ve yazışmalarda saygı belirtisi olarak kişi adlarının önüne getirilen söz.Neymiş,saygı belirtisiymiş,peki eyvallah..
İlk olarak bu şirket neden bana saygı duymaktadır,aklıma iki seçenek gelmekte,birincisi nihayetinde ben bir insanım ve insan olmamdan ötürü bana saygı duymaktadır..Cıkk bu değil bence..İkinci seçenek,ben bir insanım,ben az evvel bu şirkete 40ytl bayılmış bir insanım,ben bu şirkete katkıda bulunmuş bir insanım,hahh buldum,bu olsa gerek..
Demek neymiş,ben sana para verdim,sen de bana “sayın” diye hitap edeceksin..Aksini mi düşünüyorsun?Yani insan olduğum için mi bana “sayın” diyor?Gel sana bir canlandırma diyalog yapıyım da sonra kararını ver..!
Ben:1
Turizm Şirketi:2
1:Günaydın beni hatırladınız mı?
2:Yok çıkartamadım..
1:Dün öyle demiyordunuz ama?
2:Anlayamadım beyfendi??
1:Sizin saygınız bu kadar işte,dün bana “sayın” falan diyordun,işiniz bitti,sallamaz oldunuz..
2:Lan de get!
1:Şimdi “lan de get” oldu di mi?Bu kadar lan sizin insanlığınız,parayı verince sayın diyorsun,ertesi gün sallamam diyorsun
2:Töööbe,Ahmet abi,levyeyi uzatsana ordan
1:Üç buçuk,üç buçuk…
Şimdi Türk Dil Kurumu abime göre,kişi adından önce gelir “sayın” ifadesi ve saygıyı belirtir..Sen hiç bilet almaya gittiğinde,seninle şu şekilde konuşan bir görevli oldu mu?
1:Merhaba,Ankaraya kaçta en erken sefer
2:Merhaba Sayın müşterim,hemen bakıyorum
2:Sayın müşterim Ankaraya en erken saat 8 de var…
Demez sana o an için sayın falan,neden??Çünkü henüz “sayın” ın rüşvetini vermedin,bileti almadın..
Ama kabul edelim,şu otobüste anons yapılırken insanın hoşuna gidiyor di mi?”Sayın” oldum lan ben..Kısacası “sayın” kelimesi tırt bir ifadedir..Genellikle kurumsal kimlik kazanmış şirketlerde ve bürokratik işlerde kullanılır..Ben bakkala girdiğimde “Ahmet amca 2 ekmek bir yoğurt” dediğimde,parayı verdikten sonra Ahmet amca şimdiye kadar bana hiç,”Sayın müşterim,alışverişinde Ahmet amcanı tercih ettiğin için teşekkür ederim” demedi..Ahmet amca bana saygısızlık mı etti şimdi?Bilakis,Ahmet Amca çok efendi bir insan,severim Ahmet Bakkalımı ben : )
Efenim,uzun lafın kısası,bu “sayın” sözcüğü uyduruktur,”ulan ne edelim bulalım da,insanlara bu sözü söyleyince karşı taraf sayıldığını,saygı duyulduğunu hissetsin” denilmiştir ve bulunmuştur..
SAYIN okuyucu,beni tercih ettiğin için teşekkürler : ))
Sürçü Lisanlarım Kaçacak Yer Aramaktadır
bak söylerken bile daha espirili geliyor,bi samimiyet var : )
yolculuk eden yolcu kardeşlerimiz,
birazdan kalkıyoz, açık cep telefonu yakılmış sigara varsa ben de sizi yakarım ha…
öndekiler kemerlerini taksınlar kaptan birazdan bizi uçuracak 🙂 nihuhahahaha
böyle olsa da güzel mi olur acaba?
İnsanların para karşılığı büründükleri yapmacık durum. Belki samimi olsalar karşı tarafın daha fazla saygısını kazanacaklar. Aynı durum özel hastaneler ve özel okullardada var. İnsanı insan yapa hür düşünce, kendi kimliğini kağıt parçasına değişmesi. İçten bir gülümseme hepsine değer.